Studieliv

Oprindelig tekst fra Guiden For Jurastuderende. Redigering: Elisabeth Frimurer

30. januar 2023

17 råd til en god studiestart


Du vil helt sikkert gerne både være skarp fagligt og udforske det spændende, sociale studiemiljø. Men hvordan griber du et af de sværeste universitetsstudier an bedst muligt? Du læser naturligvis Kaius' studiestartsguide.


Det kan være svært at navigere i dit nye studieliv, men med det rette overblik er du godt på vej.

Bevar overblikket - find balancen

Nøglen til et godt studieliv er at finde en god balance mellem studiet, fritid, studiejobbet og alt andet ind imellem. For at finde den rette balance er overblik et vigtigt element. Et godt værktøj er en onlinekalender, der gør det nemt at få et overblik over alle dine planer hvor som helst. Du kan farvekoordinere dine begivenheder og oprette delte kalendere f.eks. med studiegruppen, så I altid har styr på mødetidspunkterne. Kalenderen kan også bruges som tjekliste til, om du har fået læst ugens pensum, da der kan oprettes huskelister, hvor der kan krydses af efterhånden, som du får fordøjet stoffet.

Mød op til undervisningen

Selv om du måske ikke har forberedt dig, kan du få meget ud af at komme til undervisningen eller til forelæsningerne. Underviseren plejer at omsætte lærebogens tekst til mere forståeligt sprog. Om ikke andet kan du bruge det som en hjælp til at forstå stoffet, når du læser det. 

Skab gode vaner fra start

Man kan ofte blive overvældet over hvor meget læsning, jurastudiet omfatter. Pas dog på med at komme bagud – det kan være med til at demotivere dig resten af semestret. Gør det til en vane at læse op til seminaret tidligt i processen. På den måde skaber man en rutine, som man ikke har lyst til at bryde. 

 

Hold dig opdateret

Det er en god idé at holde sig opdateret om vigtige meddelelser fra dit studie. Derfor kan det være en fordel at synkronisere sin universitets e-mail med sin mobiltelefon. Du kan spørge IT-hjælpen på dit universitet om hjælp. Måske har dit universitet også en guide. 

 

Sæt dig ind i fagbeskrivelsen

Det kan godt være, at fagbeskrivelsen for de forskellige fag virker overfladisk i starten, men den kan være et meget nyttigt redskab til at forstå, hvad man skal kunne til eksamen. Den juridiske metode er forskellig inden for hvert fag, så vær opmærksom, allerede før du går i gang med faget. Fagbeskrivelsen giver et billede af, hvordan du bør prioritere din læsning.

Find din læsestil

Der findes mange læsestile. Det er vigtigt, at du ikke lader dig påvirke af andres læsestil, men i stedet giver dig tid til at finde ud af, hvilken metode der fungerer bedst for dig. Dette kunne fx være at skrive noter, imens du læser, at skrive dispositioner til hvert emne eller at besvare gamle eksamensopgaver. For nogle fungerer det bedst at læse før undervisningen, mens det for andre er bedst at læse efterfølgende. Husk, at din læsestil er personlig.


Noteteknik

Find din egen måde at tage noter på fra starten af 1. semester. Du vil hurtigt finde ud af, hvordan du lærer bedst, og hvordan du bruger dine noter bedst efter de første eksaminer. Find den teknik som fungerer for dig og hold dig til din egen måde at gøre tingene på. Det kan godt være, at din sidemakker skriver hele lærebogen om, men vær opmærksom på, at det tager lang tid at skrive noter, og du bør dermed vurdere, hvor meget du reelt set bruger dem til eksamen - i forhold til, hvor længe du bruger på at lave dem.  

Mange studerende skriver noter for at forstå pensum bedre, men hvis du blot skriver noterne for at have dem og ikke bruger det til formidling, så overvej om det er det rigtige for dig.  

Find derfor din egen teknik og undgå at lade dig påvirke af dine medstuderende. I sidste ende er du alene til eksamen, og dine noter skal give mening for dig og ikke alle andre.

Gode noteprogrammer er guld værd til eksamen

Gode noteprogrammer er uundværlige til eksamenerne på jura, specielt de skriftlige. Det er meget individuelt, hvordan studerende læser og holder deres egen struktur bedst, men her kommer nogle eksempler på gode noteprogrammer, som skaber overblik, og hvor søgefunktionerne er super gode.


Microsoft Word

Mange studerende kan godt lide at have et word-dokument at skrive i, så man kan holde seminarer og forelæsninger adskilt i flere word-dokumenter. Andre studerende bruger et enkelt word-dokument til alle noter i samme fag, så der er mulighed for bedre søgefunktion. Det er en smagssag for hver enkelt studerende. Find den måde der fungerer for dig.   

 

OneNote

Der er flere studerende som benytter sig af OneNote i forbindelse med deres noter. Programmet er super brugervenligt og meget ligetil og holder god struktur, når man jonglerer med flere fag. Programmet kan også bruges til at tegne figurer eller modeller, og man kan sætte relevante filer ind fra undervisningen. OneNote fungerer for både Mac og Microsoft.  

 

Google Docs

Flere studerende kan godt lide at have sine noter på internettet, så der ikke er mulighed for at noterne går tabt. Google docs er derfor genialt, hvis man gerne vil dele sine noter med andre, lave gruppearbejde eller skrive eksamener og opgaver sammen.  

 

GrowlyNotes

Programmet er et super struktureret noteprogram til dig, der godt kan lide overblik. Programmet har en stor fordel ved at man kan sætte PowerPoints, PDF-filer, gamle eksamenssæt, opgaver mv. ind i programmet også er søgefunktionen lavet til at søge i filerne.  Programmet er derfor især velegnet til skriftlige eksamener og har plads til alle fag på hele uddannelsen. Vær dog opmærksom på, at programmet koster 32 kr. i iTunes.  

Find dit læsested

Det kan være en god idé at gøre sig nogle overvejelser om, hvor du bedst kan koncentrere dig om din læsning, så du undgår for mange overspringshandlinger. En mulighed kan være at læse på en læsesal, hvor du er ”tvunget” til at læse i modsætning til hjemme, hvor du nemt kan falde i søvn, komme til at tænde for tv’et osv. Andre muligheder kan være en hyggelig café eller det lokale bibliotek. De fysiske rammer er vigtige for din koncentration.

Vær i god tid

Nogle studerende tror, at eksamensforberedelsen først kan gå i gang i læseferien. Det er forkert. Eksamensforberedelsen bør gå i gang til dit første seminar på studiet. Lav en oversigt over dine seminarer, hvor du skriver hvilket emne, der blev behandlet til det pågældende seminar. Til sidst vil du stå med en samlet og overskuelig oversigt over emner og problemstillinger til eksamen.

Lav en læseplan til eksamen

Du bør lave en læseplan tidligt i forløbet, da du i eksamensperioden typisk skal læse op på flere fag. Husk at gøre plads til fridage – du memorerer ikke stoffet ordentligt, hvis hjernen ikke får en pause indimellem. Det er alt for ambitiøst at planlægge at læse hver dag. 

Brug din kalender og dispositioner over faget til at bevare overblikket, så tiden ikke løber fra dig.

Hav en bufferzone

Mange studerende springer efterbehandlingen af det gennemgåede stof over. Det kan dog være en god idé og meget givende at reflektere og danne sig et overblik over hovedregler og undtagelser hertil. Sørg for at have et par dage inden eksamen som du kan disponere efter behov.

Forbered dig på at få et studiejob

Selv om det er helt nyt at starte på universitetet, og der derfor er mange ting at forholde sig til, kan det være en rigtig god idé allerede på første år af studiet at tænke over, hvad for et studiejob man kunne tænke sig senere. Tænk allerede nu over hvilke fag der interesserer dig, og hvilke arbejdspladser der kunne være interessante. Har du svært ved at finde hoved og hale i opbygningen af dit CV, kan du melde dig ind i en fagforening som Djøf, som tilbyder sine medlemmer sparring på CV’et og jobansøgningen. Derudover tilbyder de hjælp til jobsøgning i form af fif til, hvordan du udbygger dit netværk og finder det relevante studiejob.  


Forhold dig til eksamensformen

Der er forskel på eksamensformerne. Hvis det er en skriftlig eksamen, kan det være en god ide at læse og løse eksamensopgaver fra tidligere år og se eksempler på gode besvarelser. Hvis det er en mundtligt eksamen, kan det være en god ide at øve pensum mundtligt med nogle studiekammerater.  

Engagér dig

Jo mere engageret du er i studieaktiviteter ud over det obligatoriske, jo mere booster du dig selv og dit CV, og her får du også mulighed for at udbygge dit netværk. Foreninger som Djøf, Juridisk Diskussionsklub (JD), Foreningen Argument og Forenede Jurister opretter ofte spændende og fagligt relevante begivenheder. Følg dem Facebook for at holde dig opdateret om kommende events.

 

Træn dig til en god eksamen

Hvis du igennem studiet oplever, at du ikke altid får de karakterer og resultater, du har potentiale til på jurastudiet, eller hurtigt bliver nervøs op til og under en eksamen, så kan du overveje at tage til et foredrag, som hjælper dig på vej.

Det er rigtig godt at komme godt fra start på studiet, og du vil få en kæmpe fordel i at kende dig selv og have værktøjer igennem stressede tider på studiet. Invester noget tid i dig selv. Det betaler sig på den lange bane. 

 

Ro på!

Du skal huske at have et liv ved siden af studiet. Du går død i det, hvis det er det eneste, der fylder i din hverdag. Hold fast i venner fra gymnasiet eller arbejdet da det kan hjælpe dig med at få juraen lidt på afstand en gang imellem. Studietiden skal være en god og sjov tid, og det er derfor vigtigt at holde nogle pauser og nyde det.

kaius-900x755-17raad