Studieliv

Forfatter: Signe Kolding Rasmussen, Aarhus Universitet. Redigering: Elisabeth Frimurer

27. august 2020

Blog: Fire ting jeg gerne ville have vidst inden studiestart


Så skete det. Tirsdag d.28. juli fik en masse håbefulde danskere rundt omkring i landet svar på, om de var blevet optaget på deres drømmestudie. Men hvad skal man være opmærksom på inden studiestart? Bestyrelsesmedlem Signe Kolding Rasmussen deler sine erfaringer.  


Signe Kolding Rasmussen er bestyrelsesmedlem af Juridisk Selskab og studerende på femte semester i jura på Aarhus Universitet. 

I de her dage begynder flere end 7.492 ansøgere, der har fået tilbudt en studieplads på AU. Måske er du netop en af dem? Fyldt med glæde – og ikke mindst en masse sommerfugle i maven. Og fyldt med forventningen om, at det er her, du kommer til at udvikle dig og trives. Men måske sidder du også med svedige håndflader, hovedet proppet med usikkerheder og nervøs for, hvad det er, du skal bruge de næste fem år af dit liv på. Spørgsmål såsom ”kan jeg overhovedet finde ud af det?” og ”får jeg overhovedet nogle venner?” kan let komme til at dræne kroppen for energi. Og det bliver ovenikøbet en anderledes studiestart end normalt pga. COVID-19. Heldigvis er der som oftest ingen grund til nogle af disse bekymringer.

På universitetet er der mange ting, man skal forholde sig til i forbindelse med studiestart. Det kan nemt blive overvældende. Derfor giver jeg nogle tips, til hvad jeg selv gerne ville have vidst, da jeg stod på kanten til studielivet for første gang.

1. Skab et pusterum

Husk at trække stikket ud en gang i mellem. Ved studiestart sker der en million ting, og der er ingen, der vil påstå, at det er nemt både at være social med nye venner, huske at ringe til kæresten, besøge 'de gamle' og ikke mindst bibeholde gamle venskaber samtidigt med, at man skal få læst pensum og generelt være en god studerende. Heldigvis kan jeg fortælle, at din familie og dine venner forstår, at lige nu er du i gang med en kæmpe ændring i dit liv, der tager meget energi fra dig. MEN tillad dig også at have et pusterum undervejs igennem alt det nye. Det er helt okay. Der er ingen, der kan lave noget hele tiden… også selvom det måske fremstår sådan på vedkommendes Instagram eller My Story på Snapchat. FOMO is out!

2. Foreninger er topnice

I forlængelse af punkt nummer 1, er det en god idé at melde dig ind i en forening og skabe dit eget pusterum der. Der kan både være foreninger, der relaterer sig til det, du studerer, og foreninger på campus, der vedrører noget helt andet. Næsten hver eneste artikel du finder om studiestart anbefaler, at man melder sig ind i en forening. Og det er der en grund til: Ved at forpligte sig til mere end at læse pensum, lærer du universitetet at kende på en helt anden måde, end det du oprindeligt troede, det var. Derudover er det en fed måde at være social på og ikke mindst at skabe et fællesskab på kryds og tværs af årgange og studieretninger. Fællesskabet i Juridisk Selskab har hvert fald hjulpet mig igennem svære tider – også selvom vi til tider har været ved at bide hovederne af hinanden.

3. Fritidsinteresser og det nye studie

Noget de fleste glemmer, når de starter på et nyt studie (mig selv inkluderet), er at lave nogle ikke-studierelaterede aktiviteter. Fodbold, håndbold, strikning, svømning og lignende kan give dig mere overskud i en presset hverdag og fjerne den dårlige samvittighed, man kan komme til at føle (i det mindste i nogle timer). I min fritid rider jeg ude ved Hinnerup Rideklub samtidigt med, at jeg går til Croquis-tegning med nogle venner fra gymnasiet. Dette giver en markant forøget livskvalitet, der gør, at jeg bedre kan fokusere på læsningen. Samtidig får jeg lov til at se venner, der ikke har noget som helst med universitetet at gøre. Ikke alting skal handle om det nye studie. Med andre ord er det sundt at få tømt hovedet og ikke tænke på, hvad holdunderviseren nu sagde om omstødelse af gaver til skyldnerens nærtstående, eller om du ikke lige burde rette afleveringen til på onsdag en ekstra gang igennem. Lær at give slip på studiet, så du ikke kører fast i de samme problemstillinger. Kvalitet fremfor kvantitet!

4. Karakterer på universitetet fremfor i gymnasiet

Du kommer nok til at høre i løbet af din rusuge: "Karakterer på universitetet og gymnasiet kan ikke sammenlignes!" Du kommer til at blive vurderet ud fra et helt andet grundlag - og på et helt andet niveau. I min egen tid i gymnasiet accepterede jeg næsten intet under 12. Men da jeg startede på universitetet, måtte jeg forventningsafstemme lidt mere med mig selv. Til nogle eksaminer har jeg fået 12 og i andre 4. Og det sker for de fleste. Jeg har sågar også dumpet en eksamen. Så længe du er omhyggelig med at forstå de centrale dele, skabe et overblik, og ellers gøre dit bedste for at forstå pensum, har du ingen grund til at bekymre dig. Det er vigtigt at pointere, at der er ingen, der går op i, om du har fået 12 eller 02 i familie-arveret (udover dig selv). Så stop med at være din egen indre kritiker!