Det handler om at forstå

Juli - Jesper Fabricius


Jesper Fabricius, der er advokat og partner hos Accura og forfatter til ”Offentlige indkøb i praksis”, fyldte 50 år den 17. juni. I denne udgave af Månedens Forfatter kan du læse om en af Danmarks største kapaciteter inden for udbudsretten, der ved siden af en beundringsværdig karriere også dyrker en ganske særlig lidenskab for Mellemøsten.

 

Jesper Fabricius har et lyslevende begær efter at forstå kompleksiteter. Hvis der er noget, han ikke forstår, ser han ingen anden udvej end at gå tæt på og studere forholdene nærmere. Det er også grunden til, at han og en gruppe af gamle venner gennem en årrække har rejst Mellemøsten tyndt.

For en del år siden fik de nemlig nok af at følge regionens komplicerede konflikter gennem aviser og fjernsyns fortællinger. De ville væk fra den medierede virkelighed herhjemme og ned til brændpunkterne for at danne deres egne indtryk af kulturerne, miljøerne og menneskerne.

Jordan, Israel, Syrien, Iran og Libanon er blot nogle af landene, som Fabricius og gruppen har besøgt. På den ene rejse efter den anden har Fabricius således været med til at dechifrere verdens vel nok mest spaltede og forviklede konflikt.

 

Ærgerrig og ydmyg jyde

Dette videbegær og talent for at nå ind til sagens kerne har også været gavnligt i Jesper Fabricius’ karriere som jurist.

Det skinner igennem i hans dagligdag som ankermand for Accuras afdeling for konkurrence- og udbudsret, hvor han holder rede på de mindste detaljer og nuancer inden for sit felt, så han kan blive ved med at give danske og internationale kunder den mest kvalificerede rådgivning.

Det er lige dele ærgerrighed og ydmyghed, der har ført til, at han i dag tilhører den absolutte elite inden for udbudsretten og kender det kringlede lovstof som sin egen bukselomme.

”Man sætter sig jo hele tiden nye mål, og vil man være med på det højeste niveau inden for sit område, er der hverken tid eller råd til selvtilfredshed”, siger han og lader dermed forstå, at det at være efterspurgt ekspert kræver, at man tager rollen seriøst ved at arbejde hårdt og blive ved med at gøre det.

Selv om man skal lede lidt efter det i hans sprog, bor der nemlig i Jesper Fabricius en jyde uden store armbevægelser, som hellere vil nå resultaterne end at prale af dem. For ham er det vigtigste, at hans arbejde er til nytte for andre og skaber indsigt i en kompliceret verden.

Derfor er han også bevidst om, at det er hans pligt som ekspert at gøre sin viden så tilgængelig og anvendelig for andre som overhovedet muligt.

 

Udbudsretten – at formidle en jungle

Disse dyder har været den primære baggrund for Jesper Fabricius’ ”Offentlige indkøb i praksis”, som netop er udkommet i 3. udgave:

”Udbudsretten har jo stor betydning for det danske samfund, og reglerne på området er samtidig uhyre komplicerede. Derfor har det været mit mål at skrive en bog, som i stor grad fokuserer på det praktiske, så den fungerer som en håndbog for ordregivere, tilbudsgivere og rådgivere i en udbudsproces”, siger han.

Fabricius er dermed først og fremmest optaget af, at bogen skal være et værktøj, der er let at gå til for læseren. Dette mantra gælder også for onlineudgaven af Offentlige indkøb, som Fabricius er eneredaktør på.

Karnov Group’s læsere har anerkendt og rost dette onlinemodul, netop fordi der med det håndplukkede udvalg af love og domme er skabt en overskuelig struktur på et stofområde, der ellers let tager sig ud som en jungle.

Fabricius selv siger, at redaktørarbejdet giver ham en helt særlig indsigt, fordi arbejdet kræver, at han holder sig tæt på kilderne hele tiden.

”Særligt fordi jeg ikke bare skal forstå problemstillingerne selv, men også skal overveje, hvordan jeg bedst formidler dem videre”, forklarer han og lægger dermed endnu engang tryk på, at hans arbejde skal have en bred anvendelighed og gøre gavn.

 

Tramper i pedalerne for gigtramte

Gavn gør Jesper Fabricius også ved siden af juraen, når han med foreningen Hjælperytterne slider landevejene op på sin cykel. Foreningen, som han sidder i bestyrelsen for, indsamler donationer til Gigtforeningen, og i 2013 indbragte anstrengelserne på racercyklerne 400.000 kr.

Jesper Fabricius og de andre ryttere træder ekstra hårdt i pedalerne for at lette hverdagen for børn med gigtsygdomme. Og faktisk sidder Fabricius nok lige nu og sveder på den tohjulede et sted i det sydlige Norge.

På fredag er han og Hjælperytterne nemlig i mål i Oslo efter at have tilbagelagt imponerende 1.000 kilometer på mindre end en uge.