Morten E. G. Jørgensen

Jeg vil simpelthen forfølge det gamle ordsprog ”den, der tror, han er færdiguddannet, er mere færdig, end han er uddannet

Morten E. G. Jørgensen – Juridisk Specialattaché

Hvordan fik du jobbet som Juridisk Specialattaché hos EU repræsentationen i Bruxelles?

Da jeg studerede havde jeg studierelevante jobs i Folketinget og som studenterinstruktor i en række fag. Jeg havde ligeledes et halvt år som praktikant på Den Danske Ambassade i Moskva. Da jeg blev færdig med studiet i januar 2012, startede jeg som fuldmægtig i Justitsministeriets departement. Det var Justitsministeriets beslutning, at jeg i to år kunne blive overflyttet til Udenrigsministeriet og få en fantastisk mulighed for at arbejde som diplomat i Udenrigstjenesten.


Hvad kræver det, at få et job som dit og så hurtigt, som du fik det? Har du kæmpet for det, eller har tilfældigheder noget at sige?

Jeg har aldrig troet på karriereplanlægning, men derimod på at forfølge sine interesser. Hvis man sætter en ære i at gøre sit arbejde godt og følger sit hjerte, så tror jeg på, at man kommer længst. Når det er sagt, så er jeg meget bevidst om, at jeg har været utrolig heldig.


Har du nogen gode råd til jurastuderende, som ønsker at gå samme vej som dig?

Man skal altid passe på med at gøre sig klog på andres vegne, men hvis jeg alligevel skal pege på noget, så må det være, at du skal lytte til dig selv. Jeg tror simpelthen ikke på, at du kan holde ud at bruge en masse tid på noget som dybest set ikke interesserer dig, men som du måske gør på grund af uholdbare årsager så som penge, prestige eller lign. Selvfølgelig kan man ikke altid få det på den måde, som man gerne vil, og jura er et hårdt studie, hvor man ind i mellem virkelig skal knibe ballerne sammen, men når alt kommer til alt, skal man gerne have en god følelse i kroppen, med det man gør. En anden meget vigtig ting – som i øvrigt gør sig gældende i alle livets forhold – er at være ydmyg.


Hvad ville du i dag sige til de studerende, der er på 1. år af jura? Er der noget du absolut ville gøre igen, eller noget du ville gøre anderledes?

På første år har de studerende på Aarhus universitet faget statsforfatningsret, som er virkelig godt til at få styr på den juridiske metode. Jeg gik selv meget op i dette fag, og det tror jeg bestemt var med til at lægge en rigtig god basis for min videre uddannelse. Hvis jeg igen skulle være førsteårsstuderende, ville jeg virkelig forsøge at holde fast i at få en forståelse for juraen og ikke bare forlade mig på udenadslære. Jeg ville hele tiden spørge mig selv, hvad de grundlæggende hensyn bag en bestemmelse er, og hvorfor man har reguleret et givent forhold, som man nu engang har. En god læsegruppe er ligeledes guld værd.


Hvad er næste skridt?

De næste to år skal jeg arbejde i Bruxelles, og dernæst vil jeg vende tilbage til Justitsministeriet, som er en fantastisk arbejdsplads med rigtig mange muligheder. Så må vi se, hvad fremtiden bringer derfra. For mig er det en enorm drivkraft at møde spændende mennesker, som er dygtigere end mig. Jeg har ingen konkrete karriereplaner, men vil altid søge i den retning, hvor der er dygtige mennesker, som jeg kan lære af, og dermed konstant udvikle mig selv. Jeg vil simpelthen forfølge det gamle ordsprog ”den, der tror, han er færdiguddannet, er mere færdig, end han er uddannet”.