Af Amalie Guldborg Olesen / Foto: Amalie Guldborg Olesen

“Det er sjovt at være god til det, som andre synes er svært”


Det var egentlig lidt et tilfælde, der gjorde, at Isabella Hinze Glenstrøm endte med at skrive det speciale i skatteret, der landede hende Karnovs Specialepris. Nu er det blevet startskuddet til en karriere, der måske ender som skattespecialist.


ISABELLA HINZE GLENSTRØM

28 år

Cand. jur. Fra Københavns Universitet i 2017

Ansat hos Plesner fra 2016
Siden 2017 fuldmægtig i Justitsministeriets departement, hvor hun også har siddet som deltidsfuldmægtig i anklagemyndigheden

I marts i år har hun skiftet til Folketingets Ombudsmands skattekontor


Da Isabella Hinze Glenstrøm startede på jurastudiet tilbage i 2011, var hun overbevist om, at det var strafferet og menneskerettigheder, der ville udgøre hendes karrierevej. Hurtigt begyndte formueret og forvaltningsret dog at fange hendes interesse, og ved et tilfælde endte hun gennem sit studiejob hos Plesner i deres skatteafdeling.

”Jeg havde egentlig ikke haft det store kendskab til eller interesse i skatteret, men jeg var rigtig glad for at være student der og syntes, at der var mange spændende sager. Så det var det, der vækkede min interesse.”

Gennem snak med kollegaerne fandt hun frem til specialeemnet, der handlede om in dupio pro fisco – latin for ”i tvivlstilfælde til fordel for statskassen”.

”Retssikkerhed og retfærdighed har altid fyldt meget hos mig, og her kunne jeg se, at der var nogle sager, hvor det tydede på, at domstolene ikke var helt objektive på det her område. Jeg har altid haft stor respekt for domstolene, så jeg blev nysgerrig på, om det virkelig kunne passe, og fik lyst til at dykke dybere ned i det,” fortæller Isabella Hinze Glenstrøm.

Det endte ud med en gennemgang af mere end 100 års retspraksis på området, hvor hun fandt ud af, at skattemyndighederne vandt næsten 90 procent af samtlige sager, hvor private virksomheder havde forsøgt at få tilbagebetalt, hvad de mente var ulovligt opkrævede afgifter, hvilket ikke altid var ”helt juridisk rigtigt” i Isabellas øjne, som hun fortæller.
Opgaven resulterede i, at hun i 2018 vandt Karnovs Specialepris.

”Personligt var det en kæmpe anerkendelse og sejr at vinde. Rent professionelt har det også givet mig noget selvtillid, fordi jeg ligesom blev bekræftet i, at jeg er en dygtig jurist. Og så har det da også klart givet noget på cv’et. Det er i hvert fald noget, der er blevet talt om til jobsamtaler,”

siger Isabella Hinze Glenstrøm.

 

Idealisten

Mandag den 2. marts skiftede Isabella Hinze Glenstrøm sit job i Justitsministeriets departement ud med en plads hos Folketingets Ombudsmands skattekontor, hvor hun igen efter et par år udenfor vender tilbage til skatteverdenen. For hende tilbyder jobbet en unik kombination af offentlig ret og skatteret, fordi hun hos Ombudsmanden skal føre en form for tilsyn med, om skattemyndighederne lever op til de offentligretlige regler. Hun er helt med på, at skatteverdenen for nogle kan virke tung og tør, men for hende står det meget klart, hvorfor netop dette område, er så interessant.

”Jeg har altid interesseret mig for offentlig ret og formueret, og i skatteret har jeg en mulighed for at kombinere begge interesser. Det er et komplekst område, men som har en stor praktisk relevans, hvilket tiltaler mig.

Særligt i Danmark, hvor skatteretten er så vigtig og grundlæggende et fundament i vores velfærdssamfund, synes jeg, det er spændende.

Det er et område, der er i konstant udvikling, og hvor der er kæmpestore samfundsmæssige og økonomiske interesser på spil,” fortæller hun og uddyber med et smil:

”Og så synes jeg, at det er sjovt at være god til noget, som andre synes er svært.”

Isabella Hinze Glenstrøm var også i ni måneder ude at prøve kræfter af med tilværelsen som advokatfuldmægtig, men der var flere ting, der gjorde, at det bare ikke var et godt match.

”En af årsagerne var, at jeg er meget idealistisk som person. Jeg kan godt lide, at når du er offentligt ansat, så er det din pligt at arbejde for altid af finde det objektivt rigtige svar, og det er ligesom sandheden, du arbejder for, mere end at det er en klients kommercielle interesser, man skal følge.”

Når man spørger Isabella Hinze Glenstrøm om forskellen på at arbejde med strafferet, som hun også har siddet med, og det lidt tungere skatteret, er svaret igen klart og tydeligt.

”Det er jo særligt de lidt mindre straffesager, jeg har siddet med, og det er ikke altid, at der er så meget jura i det. Det er mere faktum og proces, der fylder, og det er også spændende. På skatteområdet er der selvfølgelig også en masse faktum og tal, men det er også tit nogle mere principielle og komplicerede juridiske vurderinger, der skal laves, og det kan jeg godt lide,” svarer hun.

 

Splittet mellem to veje

Isabella Hinze Glenstrøm er dog endnu ikke helt sikker på, præcis hvor hun lander henne med sin karriere. For som hun forklarer det, har hun to interesser.

”Der er nørden – og de rent faglige interesser – i mig, der er tiltalt af at gå specialistvejen, hvor jeg godt kunne tænke mig at skrive en ph.d. i skatteret og blive super specialiseret inden for et specifikt område,”

siger hun og tilføjer:

”Men mere personligt og menneskeligt har jeg nogle andre interesser. Jeg er meget udadvendt og social, og jeg kan også godt lide nogle menneskelige udfordringer, som man i højere grad ville møde som leder eller dommer. Men forhåbentlig kan jeg finde en vej, som kan tilfredsstille og forene begge sider. Så lige nu prøver jeg lidt forskelligt.”

Men hvis det er inden for skatteverdenen, hun ender, så er Isabella Hinze Glenstrøm godt klar over, at hun måske ikke er den helt typiske ”profil”.

”For at være ærlig så motiverer det mig, for jeg vil jo gerne vise, at man som kvinde også kan. Der er måske lidt en fordom om, at mænd er bedre til økonomi og lignende og derfor også er bedre til skatteret, og der synes jeg, det er meget fint, at man som ung kvinde viser, at man også kan noget på dét område,” afslutter hun.

Del artiklen