Af Katja Beaula / Foto: Dan Poulsen 

Digitalisering udfordrer bundlinjen hos mindre revisorer


Årsregnskab og bogføring kan om bare fem år være fortid for landets mindre revisorer og skatterådgivere. Det skyldes en stigende digitalisering og adgangen til online-økonomisystemer. Men kan udviklingen også åbne for nye måder og muligheder for branchens mindre spillere?


Peter Førby Kappel

27 år, Cand.merc.aud fra Aalborg Universitet

Associate hos et af de store revisionshuse

Tidligere ansættelser:

Lægård Revision WatchMedier

 


Robotteknologi, cloud computing og data analytics

Digitaliseringen er i disse år på fremmarch, og lige nu marcherer den mod den traditionelle revisionsbranche, hvor nye teknologier præger og forandrer hverdagen for danske revisorer.

Mens The Big Four (KPMG, PwC, EY og Deloitte) for længst har taget kvantespring mod digitaliseringen, halter underskoven af mindre revisorer og skatterådgivere efter.

Men det mindre segment behøver ikke blot at lægge sig på baghjul af de store. De bør i stedet støve hylderne af og omstille sig til de mange muligheder, som udviklingen også fører med sig.

Det er i hvert fald vurderingen fra Peter Førby Kappel, som til daglig arbejder som revisor. Han har skrevet kandidatspeciale om digitaliseringens konsekvenser for særligt tier3-revsiorer, som er de revisorer, der arbejder med rådgivning til små og mellemstore virksomheder.

”De mindre revisionshuse, jeg har talt med, forstår godt, at digitaliseringen ikke er en døgnflue, men det kan stadig være svært for dem at være visionære på området. De fleste i segmentet venter og ser tiden an, men det behøver de faktisk ikke, for digitaliseringen medfører også en lang række muligheder,” lyder det fra Peter Førby Kappel.

 

En tilspidset konkurrence

Konkurrencen er mærkbar. De mindre revisorer, der ofte også bliver brugt som skatterådgivere, bliver ifølge Peter Førby Kappel presset både af de store revisionshuse og fra eksterne aktører, der æder sig ind på kerneopgaver.
Og det er måske årsagen til, at ikke alle har lige let ved at få øje på potentialet ved udviklingen. For selvom teknologierne og begreberne ikke længere er tågesnak i branchen, er der langt til den omstilling, der ses hos de store revisionshuse.

”Selvom de mindre revisionshuse ofte har et andet kundesegment end de store, bliver de alligevel presset, for hvem vil ikke foretrække en revisor, der kan gøre det hele på den halve tid,” spørger han og fortsætter:

”Det kan være svært for dem at hamle op med de store revisionshuse, der har lavet strategier for digitalisering og allerede udviklet egne teknologier.

De er meget langt fremme med brugen af avanceret teknologi som fx kunstig intelligens (AI) i revisionsprocessen,” forklarer han.

 

Digitale værktøjer vinder frem

Men den slags manpower og ressourcer findes sjældent hos de mindre revisionshuse, der i stedet må implementere digitale produkter fra gaden, hvor unge og innovative konkurrenter driver digitaliseringen frem.
Dinero, Billy og E-conomics er blot nogle af de virksomheder, der vælter frem på skærmen, hvis man fx laver en Google-søgning på online-regnskabssystemer – og det er netop fremkomsten af den slags digitale værktøjer, der er med til at forandre markedet.

”Når man anvender cloud computing-software (online-økonomisystemer), behøver man ikke længere at komme til sin revisor med fysiske bilag. I stedet ligger de digitalt og kan tilgås af kunden og revisoren fra hver deres skærm. Fordelen ved de elektroniske produkter er derfor bl.a., at man tidsoptimere processerne og dermed er mere effektiv,” siger Peter Førby Kappel.

Bogføring har traditionelt set været en kerneopgave for både skatterådgivere og mindre revisorer, men alt tyder på, at forretningsgrundlaget forsvinder med digitaliseringen.

”Tidligere har et stort forretningsgrundlag for tier3-revisorer været bogføring, men i fremtiden vil det kunne laves så effektivt online, at kunderne ikke vil bruge en revisor til det,” vurderer han.

Det samme gælder for opstilling af regnskaber og årsregnskaber, der ligeledes ligger i den proces, der er ’udsat’ for digitalisering.
Charlotte Jepsen er direktør i organisationen FSR, der repræsenterer revisorbranchen i Danmark. Hun er enig i, at branchen i øjeblikket undergår store forandringer.

”Der er ingen tvivl om, at revisorbranchen står midt i en omfattende digital transformation. Mange manuelle og rutineprægede opgaver forsvinder og erstattes af robotter. Det er klart, det påvirker branchen.

Man skal være parat til at tilpasse sin forretning, hvis man skal høste gevinsterne af digitaliseringen. Det er ikke en option ikke at foretage sig noget.

Man er nødt til at udvikle sin forretning i takt med digitaliseringen. Og det er der heldigvis mange revisionsvirksomheder, der gør,” lyder det fra hende.

 

Den personlige rådgiver vender tilbage

Digitalisering er den brændende platform for branchen, men det er ikke en ensidig trist udvikling.

”Førhen har revisorerne ofte været druknet i årsregnskaber. Det slipper de nu for, og de kan til gengæld bruge tiden på at indtage nye markeder som fx digital rådgivning. Men det kræver, at rådgiverne integrerer de digitale produkter i deres egne forretningsprocesser,” siger Peter Førby Kappel.

I FSR har de et must-win battle i deres strategi, der handler om, at medlemmerne skal have gode betingelser for at omstille sig til digitaliseringen. Derfor er foreningen også optaget af at se de positive perspektiver i udviklingen. Charlotte Jepsen fremhæver særligt tre aspekter, hvor digitaliseringen kan gavne branchen.

”Ser man på de administrative processer og på tilrettelæggelsen af arbejdet, sker der en automatisering, der rummer et potentiale for at effektivisere processerne og skabe mere kvalitet. Når fx bogføring bliver overtaget af digitale teknologier, frigiver det ressourcer til andre opgaver for revisoren. Digitaliseringen er derfor bl.a. med til at skabe effektivitet ved at automatisere processer,” siger hun og fortsætter.

”En anden konsekvens er, at revisoren har mulighed for at bevæge sig højere op i værdikæden, fordi man får frigivet tid og ressourcer. De indsigter, som revisoren får ved at være involveret i virksomhedens regnskab, kan danne grundlag for en værdifuld rådgivning. Og med nye digitale værktøjer kan rådgivningen blive mere avanceret og dermed tilføre nye perspektiver til kundernes forretning. Det stiller rådgiverne i en ualmindelig stærk position til at kunne rådgive om forretningen,” siger hun.

Som det tredje aspekt ser hun, at digitaliseringen åbner muligheder for at øge kvaliteten af revisionen.

”De udsagn, som revisoren kan komme med på baggrund af en mere automatiseret revision, bliver stærkere. Med digitaliseringen er det nemmere at gennemgå transaktioner og finde uregelmæssigheder. Det vil man ikke kunne gøre på samme måde med afsæt i stikprøver.”

Peter Førby Kappel er enig i perspektiverne og tilføjer, at den digitaliserede revisor i fremtiden tilmed kan blive en mere personlig en af slagsen.

”Hvis vi bruger de her værktøjer til at hjælpe os i vores processer, frigiver vi også tid til at have flere personlige møder med kunderne. Vi kan måske spare 100 timer om året på bare ét digitalt produkt. Jeg tror ikke, at vi bliver distancerede og mindre personlige af at være mere digitaliserede – tværtimod,” afslutter han.

Del artiklen