Nyhed


27. august 2021 - Nyhed

Fremtidens Jurist 2021


I dag, den 27. august, offentliggør Karnov Group Denmark brancherapporten Fremtidens Jurist 2021.

Rapporten er den største af sin art i Skandinavien og er baseret på data fra 3379 fuldtidsansatte jurister fra Danmark, Sverige og Norge. Undersøgelsens data er analyseret af det uafhængige svenske analysebureau Augur.


Skandinaviske jurister føler, at mental trivsel er tabu.

Rapporten dækker fire områder:

  • COVID-19-pandemiens effekt på den juridiske branche
  • Juristernes mentale trivsel
  • Udvikling og implementering af ny teknologi
  • Efterspørgsel på nye kompetencer

Mental trivsel betragtes som tabu i branchen

Rapporten viser, at 62 % af de skandinaviske jurister oplever arbejdsrelateret stress og/eller angst. Kun 9 % føler, at branchens aktører gør nok for at forbedre juristernes mentale trivsel, og 45 % vurderer, at mental trivsel er et tabu.

Det ser altså ud til, at juristernes mentale trivsel er et vigtigt emne, som branchen bør tage alvorligt.

“Rapporten viser, at branchen har en udfordring, når det kommer til juristernes mentale trivsel. Jeg håber, at vores rapport kan være med til at bryde det tabu, som mange jurister føler, at mental trivsel i branchen er. Der er mange faktorer, som spiller ind, når det kommer til mental trivsel, og formodenlig tager det tid at ændre. Men lad os starte et sted, hvor vi kan ændre noget – lad os begynde at tale om det”, siger Niels Munk Hansen, administrerende direktør i Karnov Group Denmark

dkkg-image-niels-munk-hansen-profile-tablet

Niels Munk Hansen, administrerende direktør i Karnov Group Denmark

Hjemmearbejde har medført bedre work-life-balance, men er gået ud over forholdet til vores kolleger.

Fremtidens Jurist 2021 har spurgt ind til, hvordan pandemien har påvirket den juridiske branche. Tallene viser, at der både er positive og negative påvirkninger.

42 % af juristerne svarer, at deres work-life-balance er blevet positivt påvirket. Fra de åbne besvarelser fremgår det, at påvirkningen primært er drevet af den fleksibilitet, som hjemmearbejde har medført. Blandt pandemiens negative påvirkninger finder vi vidensdeling og forholdet til kolleger.

I rapporterne fra 2019 og 2020 lå bedre work-life-balance øverst på juristernes ønskeliste. Pandemien har bragt os et stort skridt i den rigtige retning. Men samtidig viser dette års rapport også, at pandemien har påvirket forholdet til kolleger negativt. Langt de fleste har brug for at føle sig som en del af et team. Nu har vi muligheden for at omsætte den læring til at forme en ny arbejdsdag med fokus på både work-life-balance og social trivsel”, siger Niels Munk Hansen, administrerende direktør hos Karnov Group Denmark.

Risiko for “tech washing”

De seneste to år er legal tech blevet vurderet som en drivende kraft til branchens udvikling. Tal i dette års rapport viser, at 47 % af de skandinaviske jurister mener, at der tales mere om legal tech, end der reelt implementeres. Dette medfører en risiko for ”tech washing”, hvor man bevidst - eller ubevidst - giver indtryk af, at man som virksomhed teknologisk er længere fremme, end man reelt er.

Der er bred enighed i branchen om, at legal tech er med til at drive udviklingen. Eftersom ny teknologi byder på så mange muligheder, er det vigtig at fokusere på den problemstilling, som teknologien skal løse. Vi skal udvikle løsninger, som er så brugbare i hverdagen, at vi ikke kan forestille os at skulle undvære dem. Så er det mindre væsentligt, om det er AI, machine-learning eller en helt tredje teknologi, man bruger. Det skal virke og opfylde et behov”, siger Niels Munk Hansen, administrerende direktør i Karnov Group Denmark

De vigtige tal fra Fremtidens Jurist 2021

  • 62 % af de skandinaviske jurister har oplevet arbejdsrelateret stress og/eller angst.
  • 45 % mener, at mental trivsel er tabubelagt i branchen.
  • 9 % føler, at der gøres nok for at forbedre juristernes mentale trivsel.
  • 42 % oplever, at pandemien har haft en positiv effekt på work-life-balance.
  • 66 % af alle respondenter mener, at deres relation til kollegerne er blevet negativt påvirket af pandemien.
  • 47 % af de juristerne mener, at mange virksomheder taler om integrering af teknologi, men i mindre grad reelt gør det.

For mere information - kontakt:

Gitte Trier, PR & Brand Communications Manager
Email: gitte.trier@karnovgroup.com

 

Karnov Group

Karnov Group er en førende leverandør af forretningskritisk information inden for jura, skat, revision og regnskab samt miljø, sundhed og sikkerhed i Danmark og Sverige. Med brands som Karnov, Norstedts Juridik, VJS, Notisum, Legal Cross Border, Forlaget Andersen, LEXNordics og DIBkunnskap leverer Karnov Group viden og indsigt, der gør flere end 80.000 brugere i stand til at træffe bedre beslutninger, hurtigere – hver dag. Med kontorer i København, Stockholm, Oslo og Malmø beskæftiger Karnov Group i dag ca. 280 medarbejdere. Nettoomsætning var i 2020 771 mio SEK. Karnov Group er noteret på Nasdaq Stockholm, Mid Cap segmentet under “KAR”. For mere information, besøg www.karnovgroup.com