Artikelserie: Mental trivsel


21. april 2022 - Nyhed

Ledelse med inddragelse og struktur øger trivsel


Det er ikke nyt, at alt for mange jurister mistrives og tendensen er stigende, som analyser i rapporten Fremtidens Jurist 2021 viser.

Heldigvis er det ikke sådan alle steder, og der er rigtig mange veje til at skabe et attraktivt advokatkontor, hvor medarbejderne værdsætter at være.


Partner Katja Paludan kan ikke i én sætning opremse alt, Husen Advokater har forsøgt sig med. Hvad, der bliver sat i værk, er nu også mindre vigtigt for hende end hvorfor og hvordan. Som for de fleste advokathuse, der har det lange lys på, står det også ret klar hos Husen Advokater, at der skal noget til for at tiltrække og især fastholde de bedste kompetencer.

”Helt personligt har min drivkraft været en utålmodighed efter at få skabt et optimalt arbejdsliv. Der er indbygget et stort ansvar i advokatrollen, og det belaster. Det belaster også bare at knokle løs og ikke få tid til at tænke sig om. Så daler kvaliteten, og det går ikke i fag som vores, hvor fagligheden altid skal være i top,” siger Katja Paludan fra Husen Advokater.

Advokatfirmaet er i forvejen teamorienteret, og her er ikke hverken bonusordninger, omsætningskrav eller andre lækkerier, der ellers er normalt i branchen. Timerne tæller selvfølgelig også her, men det tæller mindst lige så meget at få og fastholde de bedste, da det koster en mindre formue at starte forfra med nye. Derfor er trivsel en vigtig investering.

 

Et halvt års forsøg med…. ALT

Husen Advokater er gået til opgaven om at skabe bedre trivsel ved at køre forsøgsordning i ét team i et halvt år, der nu nærmer sig sin afslutning og har givet massevis af indsigter. Med en meget klar overbevisning om, at inddragelse skaber forankring, blev medarbejderne i teamet selv bedt om at byde ind med ønsker til, hvad der kunne skabe en bedre arbejdsdag for dem.

”Mange af deres forslag havde vi allerede tænkt på, men for medarbejderne var det en overraskelse, hvor langt vi var villige til at gå. Vi har prøvet yoga i arbejdstiden, nedkogt interne møder, kørt efter pomodoro-metoden for at få fordybelse og koordinerede breaks, samt indført støjreducerende høreværn for at signalere fordybelse,” opremser Katja Paludan.

Listen her er ikke engang det hele, og igen er det heller ikke så vigtigt, hvad ledelsen vælger at gøre, men at de gør noget – og gør det konsistent. Det er en af Katja Paludans vigtigste pointer, at ledelsen skal gå forrest, skal fortsætte også efter forsøgsperioden og selvfølgelig altid skal have tid til at tale en-til-en med sine medarbejdere. Ledelsen skal være forbilledet.

Image - 1200 x 600 - Katja Paludan

Katja Paludan

Partner, Advokat, Husen Advokater

Protest mod at slukke mobilen

”Vi står med generation, der i stigende grad er vant til at få likes så behovet for ledelse vokser. Det er en disciplin man er nødt til at øve sig i, og det kan være svært at møde alle medarbejderes forventninger og behov, der er lige så forskellige alt efter livssituation. Hvis nogen vil møde klokken 6 og andre 10, hvornår skal jeg som leder så stå til rådighed?” spørger Katja retorisk.

Rammer, er en af de ting, Husen Advokater har opdaget, er vigtig at have en holdning til. Især for den yngre generation. Nok kan de lide likes, men de kan også rigtig godt lide deres mobiltelefoner og iPads, så det har været en kamp at få dem til at slukke devices og rent faktisk holde fri og have et liv. På et tidspunkt blev det påtvunget forsøgsteamet i 14 dage.

”Det mødte meget modstand at få begrænset sin arbejdstid, og for mange af os føltes det som en spændetrøje. Men som dagene gik kom der færre mails og opkald, og da de to uger var gået, måtte alle indrømme, at det også havde være befriende. Det skal ikke være sådan altid, men det sender et signal om, at det er ok ikke at være ’på’ altid,” pointerer Katja Paludan.

Holdningen til, at advokater skal være tilgængelige 24/7, køber Husen Advokater ikke og forklarer ved at sammenligne en klient med en patient. Opstår der pludselig sygdom, er der en vagtlæge, mens egen læge kan træffes i dagtimerne. Uanset om specialet er ejendomme eller strafferet kan det meste klares i arbejdstimerne, og ellers er der altid en nødtelefon.

Hvordan ser din drømmeuge ud?

I forsøgsteamet hos Husen skal alle planlægge fire uger frem og herunder afsætte cirka 20 procent til uforudsete hasteopgaver for at skabe flow og struktur. Alle skal også hver uge besvare anonymt spørgeskema om trivsel, og endelig får alle en til to månedlige walk-and-talks med Katja Paludan som teamleder, og begge dele giver hende indsigt.

”Mens de anonyme input tegner et aktuelt billede af stemningen på kontoret, giver samtalerne mig mulighed for at lære de enkelte medarbejdere at kende. I alt dette her har det vildeste wakeup call været, hvor vigtig ledelsesrollen er. Hvis vi som ledere formår at skabe motivation, yder medarbejdere bedre, og kunderne bliver mere tilfredse. Det ser vi allerede”.

Katja Paludan fremhæver særligt ét af de mange tiltag hos Husen Advokater, hvor alle medarbejdere i forsøgsteamet fik til opgave at beskrive deres egen drømmeuge. Ikke kun arbejdsmæssigt, men tilværelsen hele vejen rundt. Den er vidt forskellig, og det blev ønskescenariet for, hvordan dagligdagen er skruet sammen også, fortæller Katja Paludan:

”Både for medarbejderes selv og for os i ledelsen gav det et indblik i, hvordan hver især optimalt indretter sig individuelt. Det rykkede virkelig at SE det, og det gør det lettere at indgå aftaler, der er attraktive for den enkelte. Vores pilotprojekt har være sjovt og skabt vildt god energi. Nu står resten af huset og tripper for at være med også. Og det kommer de”.

Husen Advokater

Husen Advokater er et specialistfirma indenfor fast ejendom, erhvervsret samt forsikrings- og erstatningsret.

 

Fremtidens jurister i fokus

Der er behov for forandring, viser den seneste brancherapport Fremtidens Jurist 2021, der er sin største af sin art og viser, at 6 ud af 10 jurister har oplevet stress og angst i forbindelse med deres arbejde. Samtidig mener 45 procent, at mental trivsel er et reelt tabu, og kun 9% mener, at branchen gør nok for at forbedre juristernes mentale helbred. Download rapporten.

 

For mere information - kontakt:

Gitte Trier, PR & Brand Communications Manager
Email: gitte.trier@karnovgroup.com

 

Karnov Group

Karnov Group er en førende leverandør af forretningskritisk information inden for jura, skat, revision og regnskab samt miljø, sundhed og sikkerhed i Danmark og Sverige. Med brands som Karnov, Norstedts Juridik, Notisum, Legal Cross Boarder, Forlaget Andersen, Ante, LEXnordics, DIBkunnskap og Echoline leverer Karnov Group viden og indsigt, der gør flere end 80.000 brugere i stand til at træffe bedre beslutninger, hurtigere – hver dag. Med kontorer i København, Stockholm, Oslo, Paris og Malmø beskæftiger Karnov Group i dag ca. 290 medarbejdere. Nettoomsætningen i 2020 beløb sig til SEK 771 mio. Karnov Group er noteret på Nasdaq Stockholm, Mid Cap segmentet under “KAR”. For mere information, besøg www.karnovgroup.com