Indstil til Nytænkerprisen 2024

Med Karnovs Nytænker pris hylder vi dem, der gennem nytænkning, mod og innovation styrker retssikkerheden.


Prisen går til en person, virksomhed eller organisation, der med nytænkning har formået at:

  • styrke retssikkerheden for en specifik og/eller bred gruppe af borgere eller virksomheder
  • tydeliggøre, gennem nye kanaler, retstilstanden for den enkelte i samfundet
  • nytænke og effektivisere vejen til bedre juridisk indsigt og/eller praksis

Der åbnes for indstillinger til Nytænkerprisen 2024 i december 2023

Afholdelse af Karnovs Nytænkerpris

Uddelingen af Nytænkerprisen finder sted den 30. november.

Præsentation af de nominerede og uddeling af årets Nytænkerpris vil være aftenens højdepunkt. En anden vigtig del af Nytænkerprisen er, at samle branchen på tværs, debattere udvikling og nytænkning, og skabe nye netværker, som kan styrke den juridiske branchens samarbejde.

For at sikre en intim og afslappet netværksatmosfære vil der være begrænsning på antallet af deltagere.

Hvis du ønsker at sikre dig en plads ved arrangementet allerede nu, send venligst en e-mail til PR Manager Gitte Trier på gitte.trier@karnovgroup.com

Årets nytænker 2022 er Juristic  

 

Det digitale whitebord Juristic, der visualiserer den juridiske proces, sagens parter, timeline og dokumenter i et sagsforløb, vinder årets nytænkerpris fra Karnov.

”At gøre det mere visuelt og danne dokumenter på den måde, kan gøre det mere gennemsigtigt for klienten, og det kan gøre det mere gennemsigtigt når rådgiveren sidder med begrænset tid," lyder det fra juryen.

 

Nytænker-vinder

 

Torsdag aften er årets vinder indenfor nytænkning i juraens verden kåret.

Efter indstillinger fra mange grene af den hjemlige juridiske verdens aktører var tre nominerede udvalgt til at kæmpe om den endelige pris.

Vinderen, der render med – først og fremmest – æren og titlen som vinder af Karnovs Nytænker er Christian Hjortshøj og hans produkt Juristic, der er et online white board, som leverer visualisering af juridiske relationer, tidslinjer og konstellationer.

 

Juryens ord om nytænkning

Christian Hjortshøj er valgt af en fagligt ’tung’ jury bestående af tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam, DI Digitals brancheredaktør Rikke Hougaard Zeberg, Stine Mangor Tornmark, CEO og grundlægger af Openli, managing director Andreas Malby fra Boston Consulting Group, Advokatsamfundets generalsekretær Andrew Hjuler Crichton, vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson fra Justitia, og professor ved Det Juridiske Fakultet på KU Rasmus Feldthusen.

Karnovs Nytænkerpris uddeles i 2022 i samarbejde med den juridiske tænketank Justitia, og kriterierne, der skal imødekommes, når en person indstilles, lyder:

"Prisen skal gå til en person, virksomhed eller organisation, der med nytænkning har formået at – og så er der tre kriterier at vælge mellem:

- styrke retssikkerheden for en specifik og/eller bred gruppe af borgere eller virksomheder.

- tydeliggøre, gennem nye kanaler, retstilstanden for den enkelte i samfundet

- effektivisere vejen til en bedre juridisk indsigt og/eller praksis."

Årets vinder må siges at placere sig særligt i den sidste, såfremt forventninger hos ham selv såvel som hos priskomiteen viser sig at holde stik. Og at forventningerne er der, kan høres på priskomiteens overvejelser:

”I priskomitéen anskuer vi nytænkning fra forskellige vinkler – vi ser på alle perspektiver, herunder teknologien, retssikkerheden og formidlingen.  Det er ikke altid lige let, men det er altid interessante debatter, vi får, inden vi bliver enige.”

Sådan lød de overordnede ord på priskomiteens vegne. Og lige inden Christian Hjortshøj blev udråbt som den 2022-nytænkende, der skulle hædres, sagde Andrew Hjuler Crichton.
 
”Årets vinder har vi valgt, ikke fordi teknologien i sig selv er nyskabende, men fordi produktet forstår at tage udgangspunkt i effektivisering af processer og problematikker, som er reelle i den juridiske verden. Dette er et eksempel på, hvordan man ved hjælp af teknologi kan tage noget kompliceret, gøre det simpelt og skabe et hurtigt og brugervenligt visuelt overblik – det er nytænkende.”

 

"Noget af det første jeg lærte på studiet"

Om sin sit produkt og sin idé siger Christian Hjortshøj:

”Det visuelle er jo noget, vi arbejder med. Det er noget af det første, jeg lærte på studiet: "Tegn nu parterne op, tegn nu op, hvad der er sket, hvem har overført hvad til hvem"", siger Christian Hjortshøj i den video, hvor hans nominering præsenteres på LinkedIn.

Og hvis vi kan få en computer til at forstå det visuelle, hvis juristen forstår det visuelle, rådgiveren forstår det visuelle, jamen så har vi ligesom den her – nu vil jeg  ikke kalde det en treenighed, men tæt på – hvor vi kan få sat smæk på virkelig at anvende teknologi til at hjælpe klienten og hjælpe rådgiveren med at arbejde på en bedre måde”.

Og – forsætter han med sin opridsning af, hvordan det maskinhjulpne visuelle overblik kan effektivere tidsforbrug og fokus:

”At gøre det mere visuelt og danne dokumenter på den måde, kan gøre det mere gennemsigtigt for klienten, og det kan gøre det mere gennemsigtigt, når rådgiveren sidder med begrænset tid til at arbejde med det, så man kan gå i dybden med argumenterne i stedet for at bruge tid på overblikket og forståelsen.”

Den udlægning og produktet, som det er endt med at se ud, har vundet priskomiteens hovedineresse. Som det blev sagt ved prisoverrækkelsen:

”Ved første øjekast kan vinderens løsning – for os, som har arbejdet med jura i mange år – virke kompliceret, men i virkeligheden er løsningen baseret på logik og juridisk tænkning. Modtageren af Nytænkerprisen 2022 får den, fordi vi her ser en løsning baseret på en tankegang, der vil kunne anvendes og videreudvikles i bred udstrækning i vores branche.”

Christian Hjortshøj, stifteren og idemanden bag Juristik, og nu bærer af titlen som årets nytænker i 2022 er naturligvis glad for, at han vandt. Og det var, med hans ord, et stærk felt, han var oppe mod.

Den ene Line Berg Madsen, partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, var nomineret for deres ESG Dashboard, der kan hjælpe med at tracke hvordan virksomheder leverer på  environmental, social and corporate governance.

Mens den anden var Mette Højbjerg, som blev nomineret for Disputs, en online privat tvistløsnings-platform. 

Justitia

Nytænkerprisen uddeles i samarbejde med tænketanken Justitia

Med et fælles fokus på at styrke dansk retssikkerhed gennem nytænkning er Justitia samarbejdspartner på uddelingen af Karnovs Nytænkerpris. 

Karnov takker for opbakningen.

Læs mere om Justitia

Tidligere vindere af Karnovs Nytænkerpris

2021 - Miriam Michaelsen for arbejdet med digital krænkelse

2020 - Monica Lylloff for initiativet #enmillionstemmer

2019 - Martin Folke Vasehus med ComplyCloud

2018 - Mike Vestergaard med Lejernes Frie Retshjælp

2017 - Anders Nemeth med sin strafferetspodcast


Priskomitéen bag Karnovs Nytænkerpris


Rasmus Feldthusen

Professor ved Det Juridiske Fakultet


Birgitte Arent Eiriksson

Direktør, Justitia


Andreas Malby

Managing Director & Senior Partner, BCG


Andrew Hjuler Crichton

Generalsekretær, Advokatsamfundet


Thomas Rørdam

Tidligere højesteretspræsident


Stine Mangor Tornmark

CEO og grundlægger, Openli