Håndhævelse volder problemer

Claus Rindahl Hansen og Lisbeth Hjortborg kender kommunens juridiske processer ind og ud. Som henholdsvis chefjurist i Horsens Kommune og juridisk specialkonsulent i Aarhus Kommune er de ofte problemknusere for rådhusets stab. Også for fagmedarbejdere inden for teknik og miljø:

”Deres indsigt er imponerende, og de sidder ofte med en detailviden, som vi ikke kommer i nærheden af, siger Lisbeth Hjortborg om ingeniørerne, biologerne og de mange fagspecialister, som hun sparrer med dagligt. Hun bakkes op af Claus Rindahl Hansen. Begge ser de dog en udfordring, som volder problemer for flere sagsbehandlere: Håndhævelsen.

Det er en juridisk proces, som skal gå snorlige, så kommunen ikke risikerer erstatningskrav og kritik fra myndighederne. De to jurister har derfor udarbejdet en online-håndhævelsesguide, som holder den enkelte sagsbehandler på rette spor fra tilsyn til lovliggørelse. Også når sagen bliver langhåret.

Men hvorfor er der behov for en sådan guide? Juristerne forklarer:

 

Det sjældne er det svære

”Sagsbehandleren har ikke altid det fulde overblik over processen fra start til slut. Man er dygtig til sit fagspecifikke område, men der opstår også atypiske sager, hvor den ansvarlige borger eller virksomhed ikke lovliggør det forhold, som tilsynsmyndigheden har ansvar for. I den fase er det helt centralt at holde styr på hjemmel, begrundelsen og alle de faktiske forhold. Ellers står man med en sag, der ikke holder i retten, selvom substansen var der” siger Claus Rindahl Hansen.

Det er ifølge ham et spørgsmål om at få ens arbejde sat ind i en proces, så man ved, hvordan de enkelte dele hænger sammen, fra første gang man besøger borgeren, til man står i byretten. Lisbeth Hjortborg er enig og forklarer, hvor vigtigt det er at holde styr på det formelle:

 

Gode intentioner kan koste

”Når man som sagsbehandler ikke har så mange af disse sager eller har et stort sagspres, kan man let komme til at begå små, formelle fejl, som komplicerer sagen. Det kan være, at man som sagsbehandler har haft en mundtlig dialog med borgeren og er kommet med mundtlige udmeldinger, som ikke har været helt tydelige eller gør, at man ikke lige tænker på at få formaliseret en varsling af påbuddet eller en partshøring. Så mangler man pludselig dokumentationen. Typisk ligger der gode intentioner bag, fordi vi er vant til at møde hinanden i en uformel tone. Men lige præcis her er det vigtigt, at formalia er på plads, så der ikke opstår tvivl, og sagen kører af sporet”, siger Lisbeth Hjortborg.

Med deres store kendskab til udfordringerne har Lisbeth Hjortborg og Claus Rindahl Hansen, som allerede nævnt, udviklet en guide, så sagsbehandlerne får en fast, kvalitetssikret proces, når det kommer til håndhævelsen.

 

Hør mere om Håndhævelsesguiden

Lisbeth Hjortborg og Claus Rindahl Hansen er faste medlemmer i fagredaktionen på onlineløsningen Karnov Teknik og Miljø, der hver dag gør sagsbehandlere og specialister uden juridisk baggrund i stand til at træffe bedre afgørelser.

Tidligere i 2019 lancerede Karnov Teknik og Miljø en anden guide ”Den Gode Afgørelse”, som er udviklet af teamleder i Miljø- og Fødevareministeriet, Christian Leif Aarestrup og teamleder i Herlev Kommune, Jacob Egholm. Både Håndhævelsesguiden og Den Gode Afgørelse er praktiske værktøjer, som kvalitetssikrer og ensretter de juridiske processer, der skaber udfordringer for den enkelte sagsbehandler og fagspecialist i teknik- og miljøforvaltningerne.

 

For yderligere oplysninger:

Besøg karnovgroup.dk/teknikmiljo    

- eller kontakt Morten Boland
Chefkonsulent, Karnov Group
tlf. 23 98 14 17
mail: morten.boland@karnovgroup.com  


Om Karnov Group


Karnov Group er en førende leverandør af forretningskritisk information inden for jura, skat, revision og regnskab samt miljø, sundhed og sikkerhed i Danmark og Sverige. Vores løsninger er baseret på pålidelig viden, forfattet af fageksperter og formidlet via teknologi. Vi hjælper dagligt både private og offentlige kunder – og understøtter samtidig retssikkerheden. Vores faglighed går vi aldrig på kompromis med. Ordentlighed, uafhængighed og tillid er nøgleord, som vores nuværende medarbejdere værner om, og som kommende kollegaer tiltrækkes af. Med brands som Karnov, Norstedts Juridik, Notisum, Legal Cross Boarder, Forlaget Andersen, Ante, Bella, LEXNordics, DIBkunnskap og Echoline leverer Karnov Group viden og indsigt, der gør flere end 80.000 brugere i stand til at træffe bedre beslutninger, hurtigere – hver dag. Med kontorer i Danmark, Sverige, Norge, Frankrig, Spanien og Portugal beskæftiger Karnov Group i dag omkring 1300 medarbejdere. Karnov Group er noteret på Nasdaq Stockholm, Mid Cap-segmentet under “KAR”. For mere information, besøg www.karnovgroup.com

 

 

Del

Håndhævelse: Undgå møgsagerne


Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsmails og få information om nye artikler, produktudgivelser, webinarer og meget mere.

Nyhedsmails. Ja tak